Vasárnapi maradékmentés: Reszelt burgonyás quiche

jún. 4., 2017

Vasárnapi maradékmentés: Reszelt burgonyás quiche

Minden évben alig várom, hogy végre lehessen újkrumplit kapni, de persze minden évben marad némi régi, tavalyi, ami már kicsit viseltes, és csak lökdösöm ide-oda, de kidobni sajnálom.
Pont így volt az idén is, erre kerestem valamilyen maradékmentő ötletet, és meg is találtam ennek a reszelt krumplis pitének a formájában.

Én most csirkével és petrezselyemmel készítettem, de kedved szerint variálható: készülhet (füstölt) sonkával, kéksajttal, spenóttal, kelkáposztával, amit csak szeretsz, és el tudod képzelni egy „tejszínes” szószban.

Formaként használhatsz piteformát, mint most én, de akár egy magasabb falú tepsi is megteszi.

A reszelt krumpli ropogósra sül a sütőben, a fűszeres szósz és a hús pedig jól besűrűsödik. Aznap is finom, de másnapra igazán összeérnek az ízek, szóval szerintem melegítve még finomabb.

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb szem burgonya, reszelve
  • 1/2 csirkemell filé
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 tojás
  • 3 ek tejföl
  • 150 ml tej
  • 100 g sajt (én most trappistát használtam, de füstölt sajttal is finom)
  • 2-3 evőkanál petrezselyem
  • só, bors, szerecsendió
  • néhány szem koktélparadicsom
  • egy marék friss bazsalikom
  • olívaolaj



Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180'C-ra, kend ki a sütőformát egy kevés olívaolajjal. Reszeld le a meghámozott krumplit, kicsit nyomkodd ki, és béleld vele ki a (pite)formát. Picit sózd meg, és süsd 25-30 percet, amíg a krumpli meg nem puhul. Addig vágd falatnyi kockákra a csirkemellet. A hagymát szeleteld apróra, dinszteld meg 1-2 evőkanál olívaolajon, majd dobd rá a fokhagymát és a csirkekockákat is. Sózd, borsozd, fedő nélkül pirítsd aranybarnára. Tedd félre, és készítsd el a szószt. Egy tálban keverd össze a tojást, a tejet, a tejfölt, a petrezselymet és a reszelt sajtot. Sózd, borsozd, és ha szereted, még egy kis szerecsendióval is megkínálhatod. A megpirított húst oszd el egyenletesen a pitén, és öntsd nyakon a szósszal. Dobj rá néhány félbe vágott paradicsomot és néhány levél bazsalikomot is. Süsd 30-45 percet, amíg a szósz be nem sűrűsödik, és a teteje megpirul. Tálalásnál szórd meg friss bazsalikomlevelekkel.

Jó étvágyat!

Romics BeaRomics Bea

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások