"Viseld el és büszke leszel" - Hogy lesz egy enyhén molett lányból testépítő?

márc. 22., 2016

"Viseld el és büszke leszel" - Hogy lesz egy enyhén molett lányból testépítő?

Vasvári Nikolett az Arnold Classic 2016 bodyfitness kategória egyetlen magyar díjazottja. Nikit régóta ismerem, ezért lehetek őszinte: elképedve nézem, hogy milyen eredményeket ér el, ugyanis nem volt mindig ilyen a „formája”. Persze mindennek megvan az ára, de számomra ő az egyik leghitelesebb nő, aki kitartó munkával és küzdelemmel elérte az álmait: egy hétköznapi, enyhén molett lány gondolt egy nagyot, ráadásul annyira komolyan gondolta, hogy tényleg elhozott egy ezüst bábut a világ talán legrangosabb versenyéről.

IgenÉlet: Mi indított el a most ezüst szobrot eredményező úton?

Vasvári Nikolett: Huszonnyolc éves vagyok, hét éve foglalkozom a testépítéssel, fitnesszel. A középiskolában még rendszeresen sportoltam, de amint vége lett, elhanyagoltam az edzéseket. Ez természetesen egy idő után meglátszott rajtam. 2008-ban ismerkedtem meg az azóta párommá lett edzőmmel, Berkes Lászlóval, a Magyar Testépítő és Fitnesz Szakszövetség testépítő szakágának vezetőjével. Az ő motivációja adta az első elhatározást, hogy elkezdjek ezzel a sporttal és a testem formálásával, alakításával komolyabban foglalkozni.

Vasvári Niki metamorfózisa

IÉ.: Az eredményeidet elnézve nagyon jó motivátor Laci. De hogyan zajlik egy testépítő hölgy egy napja, ha folyamatosan tartani akarja a formáját?  

V.N.: Minden nap 4:30-kor kelek fel. Elkészítem a reggelimet, ami tojásfehérjéből, illetve puffasztott hajdinából áll. 6:15-kor elindulok az edzőterembe, ahol letudom az első edzésemet, majd utána személyi edzéseket tartok a vendégeim számára. Szerencsésnek érzem magam, mert szeretem a munkámat. Versenyidőszakban napi két súlyzós edzésem van, ha nincs felkészülés, abban az esetben napi egy edzést végzek, kiegészítve egy kis kardióval. A nap további étkezései, a reggeli után - mivel ovo-vegetáriánus vagyok - tönkölybúzából, fehérjéből, tojásfehérjéből, tofuból (szója), salátából, párolt zöldségekből és puffasztott hajdinából állnak. Mivel az étkezés mellett nagyon fontos a folyadékbevitel is, napi 3-4 liter ásványvizet iszom meg.

IÉ.: Ez elég spártainak tűnik, de a cél elérése érdekében biztosan ez a legjobb. Apropó cél: mit jelent a néhány hete az Egyesült Államokban megrendezett világversenyen elnyert Arnold Classic-díj számodra?

V.N.: Ez a díj eddigi pályafutásom legnagyobb eredménye, amivel gyakorlatilag egy álmom vált valóra. Persze szerencsés vagyok, hogy olyan párom van, mint Laci, aki nem mellesleg többször elnyerte a Magyarország legjobb edzőjének járó díjat. Ez most nem a szokásos duma, hanem tény, az ő tudása és tapasztalata elengedhetetlen feltétele volt a felkészülésemnek. Ez a díj a kettőnk befektetett munkájának az eredménye, egy közös siker.

A siker pódiumán

IÉ.: Ezek után mi a következő tervetek?

V.N.: Következő célunk, hogy az egy hét múlva Németországban megrendezésre kerülő Loaded Cup elnevezésű versenyről hasonló eredményekkel térjünk haza, majd a tavaszi szezont a Spanyolországban megrendezett Amatőr Olimpiával zárjuk.

IÉ.: A versenyek után sem fér bele egy kis „bűnözés”?

V.N.: A felkészülésem tavaly nyáron kezdődött, lesz mit kipihenni. Egyszer-kétszer biztosan megengedek magamnak néhány finom falatot, de alapvetően tartani szeretném a formámat, mert számomra nagyon fontos a hitelesség a munkám szempontjából, illetve az sem elhanyagolható, hogy szeptemberben kezdődik az újabb versenyszezon.

IÉ.: És egy „lelkes, valóban amatőrnek” mi az egészséges mozgásmennyiség? Hogyan kezdje el, aki változni szeretne?

V.N.: Azt javaslom a kedves olvasóknak, hogy amennyiben idejük engedi, heti két-három alkalommal menjenek le egy edzőterembe, mert megéri. Ezt elsősorban nem a kinézet, hanem az egészség miatt mondom. Nagyon fontos a rendszeresség, amit nem szabad megszakítani, mert utána nagyon nehéz újra és újra elkezdeni. Kedvenc mottóm: „Viseld el és büszke leszel!”. Nekem ez a legfontosabb. Mindenkinek ezt kívánom.

 

Béres FerencBéres Ferenc

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások