Az anyai kreativitás határtalan: készségfejlesztő kiskönyv a varrógép alól

ápr. 21., 2016

Az anyai kreativitás határtalan: készségfejlesztő kiskönyv a varrógép alól

Vannak olyan szerelmek az életben, amelyek kisgyermekkorunk óta elkísérnek minket. Bánóczi Juditnak ilyen a varrás szeretete. Klasszikus értelemben vett varrónőként kezdte, de megvalósította nagy álmát. Saját műhelyt nyitott, és kreativitását kihasználva a gyermekeknek egyedi készségfejlesztő, játékos kiskönyveket (is) készít. Juci műhelyének ajtaján folyamatosan kinn lóg a „Foglalt” tábla, de ő ezt egyáltalán nem bánja.

IgenÉlet: Mióta foglalkozik kreatív varrással? Klasszikus varrónőként kezdte?

Bánóczi Judit: Gyermekkorom óta él bennem a varrás szeretete, mindig is örömet jelentett. Tizenévesen már saját készítésű ruhákban jártam. Igen, hosszú éveken keresztül klasszikus értelemben vett varrónőként dolgoztam, de mindig ott motoszkált bennem, hogy ennél többet szeretnék, más oldalam is szerettem volna megmutatni. Nagy álmom volt, hogy a saját műhelyemben, saját ötletek alapján dolgozzak, szabjak-varrjak.

Mókás, vidám, egyedi

IÉ.: Ez – úgy hisszük – mára megvalósult. Ájult csodálattal néztük a kreatív könyvecskékről készült videóit. Zseniálisan fantáziadúsak. Honnan jött az ötlet, hogy összekapcsolja a gyerekeknek szóló lapozgatót a készségfejlesztéssel?

B.J.: Körülbelül 3 éve kezdtem farmertáskák, neszesszerek és egyedi öltözék-kiegészítők tervezését, kivitelezését. Nagyon szeretem az aprólékos, „türelemjátékos” kihívásokat. Így kezdtem az applikálással foglalkozni. Vicces, díszes, mutatós motívumokkal kezdtem el tarkítani a termékeimet.

Játszva fejleszt

IÉ.: Miért fordult a gyerekeknek szóló termékek felé?

B.J.: A rokonaim, a barátaim, akik nagyon elfogultak (Nevet), rengeteg ötlettel láttak el, a rengeteg ötlethez társultak a saját elképzeléseim, tapasztalataim. A mindennapjaimat két szuper, kreatív gyermekkel élem, hatalmas motiváció velük az élet. Így jött az ötlet egy kreatív fejlesztőkönyv készítéséhez. Hosszú hetekig tartott, mire elkészült az első 14 oldalas verzió, az egész család nagy-nagy örömére.

IÉ.: De nem csak a család örült, hisz idén már nem is tud több kiskönyvet vállalni. Miért? Mennyi ideig tart egy könyvecske megalkotása?

B.J.: A közösségi OLDALAMON videóban megmutattam a kiskönyvben rejlő lehetőségeket. A videó futótűzként terjedt a lájkolók között, nem győztem az érdeklődők leveleire válaszolni. Szerencsére.

IÉ.: Saját tervek alapján dolgozik, vagy a megrendelők határozott elképzelésekkel fordulnak Önhöz?

B.J.: Mivel egyedül készítem, nagyon sokszor a megrendelő igényei szerint, határt kellett szabnom a vállalható mennyiségre. Kicsit korainak tartottam 2017-re megrendeléseket felvenni, aztán mégiscsak lett 2017-re előjegyzés (Nevet). Nem csak az időhiány miatt nem vállalok egyelőre újabb kiskönyv készítést. A táskáim, apróságaim megálmodása, megalkotása ugyanolyan fontos számomra, és a rengeteg megrendelés miatt ezekre nem jutna időm.

A nagy szerelmek egyike

IÉ.: A kiskönyv mindenképp nagyon egyedi. Van még hasonló, különleges ötlete?

B.J.: Az ötlettáram kifogyhatatlan, de az idővel hadilábon állok. Szomorú is vagyok, hogy egy nap csak 24 órából áll (Nevet). Nagyon büszke vagyok a kiskönyveimre, leírhatatlan boldogság a sok pozitív visszajelzés, amit a szülőktől, nagyszülőktől kapok, miután kezükbe vették a művemet. Mégis, a legnagyobb szerelem továbbra is a táska, neszesszer, buksza varrása, mert úgy érzem, ezekben tudok igazán kiteljesedni.

Juci műhelye: ITT.

Szabó JuditSzabó Judit

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások