Vágyi Gabriella: Készíts hálanaplót, hogy tudj miből erőt meríteni a rosszabb napokon!

nov. 28., 2015

Vágyi Gabriella: Készíts hálanaplót, hogy tudj miből erőt meríteni a rosszabb napokon!

Gondoltatok már arra, hogy egy egyedi, kézműves füzet nemcsak praktikus lehet, hanem valódi értékkel is bírhat? Mégpedig a belekerülő tartalomtól. Vágyi Gabriella fiatal képzőművész arra buzdít, hogy az általa tervezett füzeteket használjuk például hálanaplóként. Öt perc jegyzetelés lefekvés előtt segít, hogy a napi jó felidézésétől elégedetten térjünk nyugovóra. Elli minden alkotásával a bennünk lévő pozitív energiákat akarja előhívni, hogy erősítsük a hitet és a céltudatosságot önmagunkban. Talán erre van a legnagyobb szükségünk. 

IgenÉlet: A Meskán bukkantunk rá az oldaladra, s rögtön elvarázsolt az a színes, vidám világ, mely árad a munkáidból. Ostobácskán hathat a kérdés, de mégis logikus: miért pont füzetborítók?

Vágyi Gabriella: A füzetborítót azért választottam, mert azt magaddal viszed, bármikor elő tudod kapni a táskádból, és ha egy-egy ilyen borítóra ránézel - legyen bármilyen nehéz vagy stresszes napod – felvidít, és mosolyogsz tőle. Míg hagyományos faliképként csak hazaérkezve látnád, sokan egyébként is csak gyerekszobába tennének ki ilyen vidám, színes, meseszerű képeket. Az a célom a munkáimmal, hogy pozitív értékeket, vidámságot, szeretetet, hitet közvetítsek általuk mindenkinek.

IÉ.: Való igaz, az alkotó ember – akár szerkesztő, akár író, akár képzőművész – mindig tart a keze ügyében valamilyen felületet, melyre firkálgathat, ha eszébe jut valami. A te füzeteid már szinte túl szépek, bele sem mernék írni. A nálam bátrabbaknak készülnek?

V.G.: Pedig nem kell félni a használatuktól. Pontosan azért vannak a füzetek, hogy írjunk, rajzolgassunk beléjük. Leginkább olyan hölgyeket célzok meg a füzeteimmel, akiknek még fontos a kézzel írt szó, akik nap mint nap használnak füzeteket, gondolok itt például akár naplóírásra, hálanaplóra vagy az ötleteink lejegyzésére. Úgy gondolom, hogy ha ezekbe az egyedi füzetekbe írod a jelentős dolgokat, akkor később elővéve is mosolyt csalnak az arcodra. A hálanapló vezetését egyébként tudom javasolni mindenkinek, sokkal pozitívabbá teszi az embert. Egyszerű dologról van szó, elég hozzá napi 5 perc. Este, mikor már végeztél mindennel, leülsz és átgondolod, hogy aznap miért lehetsz hálás, és ezt lejegyzed egy füzetbe. Az ember nem is gondolná, hogy mennyi jó dolog éri egy nap, amiért hálás lehet. Ez lehet csak olyan apró dolog is, mint egy kinyílt virág az ablakban, vagy ha a rádióban pont a kedvenc számomat játszották, de akár olyan is, hogy megúsztam egy balesetet, ami csak hajszálon múlott, vagy egy rég látott kedves barát meglátogatott. Már attól pozitívabb leszel, hogyha csak végiggondolod, mi volt az a napodban, amiért hálás lehetsz. Később pedig – ha éppen rossz kedved van – vissza tudod olvasgatni, és erőt meríteni belőle.

A vidám füzeketből hálanapló is lehet

IÉ.: Ilyen megközelítésben már nem is annyira furcsa, sőt, teljesen érthető, miért a füzetkék alkotják a fő profilodat. Azonban akvarelleket is festesz, hisz a noteszborítóid tekintélyes része festménymásolat. Irkákkal vagy képekkel foglalkozol szívesebben?

V.G.: Tulajdonképpen az összes füzetborítóm festményeim másolata, illetve néhány egyedi darabot kézzel festettem. Korábban volt két kiállításom a képeimből, de mostanság leginkább füzetborítókat készítettem, nemrég meg is jelent a legújabb kollekcióm. Így éppen most tűztem ki célul egy új képsorozat elkészítését, mely a tánc és a mozgás témakörével foglalkozik majd.

IÉ.: A tánc, a mozgás, a macit kezében tartó sárkány, palacsintát sütő sárkány, Erdőjáró, titkos ajtó… Gyermeklélekre vallanak ezek a motívumok. Szereted a meséket?

V.G.: Igen, nagyon szeretem a meséket, a legtöbb mesében sok tanulság van, amit nem csak a gyerekek szívlelhetnek meg. Emellett elrepítenek egy olyan világba, ahol minden derűs, még ami komor és olykor hátborzongató lehetne a való életben, azt is mosolyogva, pozitívan éli meg az ember egy mesekörnyezetben. Jó lenne, ha ezt a mindennapjainkra is át tudnánk venni egy kicsit. Fontosnak tartom, hogy ne vesszen ki az emberekből a gyermeki lelkük, hiszen az mindenkiben ott van, kinél a felszínen, kinél eltemetve a mélyben, de ott van, és ez a részünk tele van pozitív gondolatokkal, szeretettel és hittel. Hiszem, hogy egy-egy alkotásom a felszínre tudja csalogatni ezeket a pozitív energiákat, és meg tud erősíteni bennünket önmagunkban és a céljainkban egyaránt.

IÉ.: Ha jön egy ihlet, sugallat, azt azonnal meg „kell” valósítanod, vagy inkább tudatos tervező vagy?

V.G.: Igazából mindkettő. Van, amikor jön egy ihlet, és úgy érzem, azonnal meg kell festenem, mert elillan. Persze előfordul, hogy erre éppen akkor nincs lehetőségem, ilyenkor pár szóban lejegyzem, ami eszembe jutott, és arról már később bevillan a kép, amit megálmodtam. De olyan is előfordul, amikor tudatosan tervezek egy-egy képet. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy minden apró részletet és színt kitalálok rajta, csak magát a témát, a karaktereket tervezem meg, illetve a színhatást. A többi jön festés közben.

Gabi nem csak füzeteket készít

IÉ.: Mi volt a legkülönlegesebb kérés, amivel megkerestek?

V.G.: Eddig a legkülönlegesebb felkérésem egy stációkép elkészítése volt, konkrétan a X. stációt festettem meg akrillal, ennek címe: Jézust megfosztják ruháitól. Ez a kérés azért is volt emlékezetes számomra, mert én teljesen más témájú képeket szoktam készíteni, illetve ritkán dolgozom akrillal. Igyekeztem ebben a nehéz témában is valami pozitívumot találni, és az alapján megfesteni a képet, így merőben eltér a képem a hagyományosaktól, és mögöttes tartalommal bír. A kép idén készült, a Fertő tó partján lesz egy különleges keresztút kialakítva, melyben az én alkotásom is szerepelni fog. Mindegyik stációt más-más fiatal művész festi meg; egy közös található bennünk: mindannyian a sarródi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor tagjai vagyunk, hiszen részben ők szervezik a keresztút elkészítését.

IÉ.: Ha már Jézus szóba került: mivel készülsz a karácsonyra? A táncos, mozgásos új mellett karácsonyi kollekciód nem lesz?

V.G.: Füzetek terén nem csináltam külön karácsonyi kollekciót, de kétféle téli témájú füzetem is van jelenleg, amik elérhetőek: A5-ös spirálfüzet és A6-os jegyzetfüzet. Egy más jellegű aprósággal készülök karácsonyra: karácsonyfadíszeket készítek hőre keményedő gyurmából, melyet szintén én állítok elő, és ezeket én festem, szóval 100%-ig kézzel készítettek.

IÉ.: Hol találkozhatunk még a munkáiddal a Meskán és a Facebook-on kívül?

V.G.: A munkáimmal a FACEBOOKON és a MESKÁN Vágyi Gabriella Art néven vagyok jelen. Személyesen egyelőre csak Pécsett a Kredenc kézműves boltban lehet megvásárolni őket, itt kizárólag a füzetek vannak. Illetve most csatlakoztam egy webshophoz, a dflkepbolt.hu-hoz, ahol fotográfusok és művészek munkáinak reprodukcióit lehet megvásárolni fotóminőségű nyomat formájában. Itt kimondottan fali képeket árulok, nem csak gyerekszobába.

Szabó Judit

 

 

 

 

 

 

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások