Gyógyfűmennyország Kosdon

szept. 23., 2015

Gyógyfűmennyország Kosdon

Fűben, fában orvosság – tartja a mondás. Ám a gyógyszertárak eltakarják a természetes gyógy- és fűszernövénykerteket. Pedig szintetikus világunkban nagy szükség van mindenre, ami organikus. Teákra, biozöldségekre, az ételeinket megízesítő, tőről tépett fűszerekre. Levendulamama, azaz Novák Éva mindennek birtokában van. Kosdi kertje igazi gyógyfűparadicsom.

IgenÉlet: Mikor létesítette a kertészetet?

Novák Éva: Fűszer- és gyógynövény kertem 2008 óta működik a Nagy-Szál (ma úgy hívják: Naszály)-hegy tövében, Kosd településen. Amikor belevágtam, épp változtatás előtt álltam. Korábban egy gyógynövény üzletet vezettem. A bolt megszűnésekor úgy döntöttem, nem hagyom abba a gyógynövényekkel való foglalatoskodást, csak a munkát az üzletből a kertbe helyeztem át. Nem akartam elszakadni sem a növényektől, sem a lelkes, érdeklődő vevőktől.  

Szárított gyógyszer

IÉ.: Nagyon sok fűszere, gyógynövénye van. Miért lett pont Levendulamama?

N.É.: A gyógynövény-termesztés egy új kihívás volt az életemben. A termőterület adottságait megfelelőnek találtam, így első növényem a levendula lett. A név választásánál az első növényem, a levendula nevét tiszteletből vettem fel. Az éveim száma is pedig adta, LevendulaMAMA legyek.

IÉ.: Mi mindenre jó a levendula?

N.É.: A szépségén és kellemes illatán túl a levendula fontos szerepet tölt be a gyógynövények között is.  Olyan jellegzetes illata van,  hogy csukott szemmel is be tudjuk azonosítani. A modern gasztrokonyhák nagyon jól tudják használni a virágát. Készülhet belőle szörp, lekvár, de mézet is ízesíthetünk levendulával. A finomságokon túl az egészségünket is védik azok a hatóanyagok, melyeket a levendula virágja tartalmaz, így az alternatív gyógyításban is segít. Illóolajai nyugtató hatásúak. Gyógyfürdők kiváló alapanyaga.

Egy csokor egészség

IÉ.: A levendula az első és a névadó. De pontosan hányféle fűszer- és gyógynövényt termeszt? 

N.É.: Arra törekszem, hogy a hazai gyógynövények minél több fajtáját tudjam termeszteni és értékesíteni. Ezek a növények mind évelők, mindenki számára elérhetők, így otthoni környezetben is termeszthetők.

IÉ.: Mi mindent lehet orvosolni a gyógynövények segítségével? Mely gyógyszerek válthatók ki a természet patikájával?

N.É.: Az egészségünket leginkább a betegségek megelőzésével tudjuk megóvni. A gyógynövények használata ezt a célt szolgálja. Így a levendulát kipróbálhatjuk olyan gyógyszerek helyett, melyek altató és nyugtató hatásúak. A mindenki által jól ismert menta levelének mind vizes, mind alkoholos kivonata kiváló szer az epebajokra. Természetesen a gyógynövényeket is csak körültekintően kell használnunk. A fűszernövények is gyógyhatásúak. Kis mennyiségben, az ételeinken keresztül „erősítenek”.

Mindig van segítség

IÉ.: Fűszerkeverékeket is készít?

N.É.: Szárított fűszernövényeim is vannak, de eladásra még nem készítettem keveréket. Ez a jövő feladata lesz.  A szárított gyógynövényeket önálló kiszerelésben árusítom.

IÉ.: Teák?

N.É.: A teakeverékekhez ajánlott füvek aránya egyénre szabott. A hasonló betegségek mindenkinél különböző lefolyásúak, így a teakeverékek összetétele is változó. Vannak azonban általános teakeverékek, melyeket mindenki biztonsággal használhat, az útmutatásnak megfelelően.

IÉ.: Hol találkozhatunk Levendulamama termékeivel? 

N.É.: A termékeim megvásárolhatok a váci piacon a Levendulamama standomnál vagy a kertemben Kosdon, ahol szeretettel várom az érdeklődőket. Az interneten is elérhető vagyok, mint LEVENDULAMAMA Fűszer- és gyógynövény kert.

Szabó Judit - V.Szabó Kriszta

 

IgenÉlet

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások